Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Πώς χάνω κιλά
Κατηγορία: Συμβουλές/Ερωτήσεις

Είμαι στον χώρο από το 1998. Μπορείτε να φανταστείτε πόσες φορές έχω ακούσει την ερώτηση "πώς να χάσω κιλά". Κι όμως η απάντηση, τουλάχιστον στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, δηλαδή όπου δεν υπάρχει κλινικό υπόβαθρο, είναι μία, σταθερή κι επαναλαμβανόμενη.

1ον : Τα περιττά κιλά δεν τα πήραμε ούτε σε 1 ούτε σε 2 εβδομάδες. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τα χάσουμε υπερβολικά γρήγορα.

Ιδανικός ρυθμός απώλειας

2ον : Πέρα από μύθους και υπερβολές, πρέπει να ορίσουμε πόσο απέχει το τρέχον βάρος από το ιδανικό κι αν ο στόχος που θέσαμε είναι εφικτός και ρεαλιστικός αλλά και μέσα στα αποδεκτά όρια.

Υπολογισμός ιδανικού βάρους

3ον : Βασικός στόχος είναι η βελτίωση της κατανομής του βάρους και δευτερευόντως η απόλυτη τιμή του. Με άλλα λόγια μια ικανοποιητική μείωση στο ποσοστό λίπους είναι σημαντικότερη από μια ανάλογη απώλεια κιλών

Ιδανικό ποσοστό λίπους

4ον : Δεν υπάρχουν δίαιτες των 900, 1000 ή 1200 θερμίδων κατάλληλες για όλους. Το πόση ενέργεια χρειαζόμαστε εξαρτάται από τη σωματομετρία, την ηλικία και τον τρόπο ζωής.

Πόσες θερμίδες πρέπει να παίρνουμε κάθε μέρα

5ον : Οι θερμίδες από μόνες τους είναι η μισή αλήθεια. Ένα καλό, σωστό, υγιεινό και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής περιέχει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, δεν είναι μονοδιάστατο (πχ πρωτεϊνικές δίαιτες όπως η Atkins), δεν είναι πολύ επιθετικό, προσαρμόζεται στις συνήθειες του ανθρώπου κι όχι το αντίθετο.

Δείτε τα ακόλουθα :

Μεσογειακή διατροφή

Ισογλυκαιμική διατροφή

Ισορροπία στη διατροφή

6ον : Με κανέναν τρόπο να μην θέτει σε κίνδυνο άμεσα ή μακροπρόθεσμα την υγεία μας

Επικίνδυνες δίαιτες

7ον : Όποιο πρόγραμμα διατροφής και να ακολουθήσετε, κάποια κιλά θα χάσετε. Το βασικότερο είναι να τροποποιηθεί η διατροφική σας συμπεριφορά. Με άλλα λόγια να αντιμετωπισθεί το αίτιο όχι μόνο το αποτέλεσμα. Οι δίαιτες express, αστραπή, οι χημικές, οι δίαιτες του λάχανου και του αστροναύτη θα σας ξεγελάσουν πρόσκαιρα με εντυπωσιακά αποτελέσματα αλλά θα σας κουράσουν σωματικά και ψυχικά και σε βάθος (λίγου) χρόνου θα δείτε τα κιλά να επιστρέφουν συνήθως και με καπέλο. Αυτό δείχνει η παρακάτω έρευνα.

Δίαιτες που παχαίνουν

Δείτε ακόμα :

Γενικές οδηγίες για τη διατροφή