Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε και πότε
Κατηγορία: Συμβουλές/Ερωτήσεις

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε;

Πριν, κατά τη διάκεια ή μετά το γεύμα;

Τυπικά ένα άτομο πρέπει να πίνει 1,5 - 2 λίτρα νερό την ημέρα δηλαδή 6 - 8 ποτήρια. Με αυτήν την ποσότητα καλύπτεται κατά μέσο όρο η απώλεια νερού (ιδρώτας, ούρα, κόπρανα). Προφανώς αν έχετε έντονη σωματική δραστηριότητα που συνοδεύεται από εφίδρωση πρέπει να πίνετε περισσότερο.

Καλό είναι να πίνετε νερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αποφύγετέ το κατά τη διάρκεια του γεύματος. Μερικοί ισχυρίζονται ότι πίνοντας νερό κατά το γεύμα επέρχεται αίσθηση κορεσμού. Ακόμα κι αν αυτό ισχύει σε μερικές περιπτώσεις, με τον τρόπο αυτό επιβαρύνετε σημαντικά την πέψη. Συστήνουμε να πίνετε από ένα ποτήρι μισή ώρα πριν και μισή ώρα μετά το φαγητό.

Θυμηθείτε ότι όλες σχεδόν οι τροφές περιέχουν νερό. Για παράδειγμα τα περισσότερα φρούτα περιέχουν νερό σε ποσοστά από 60 έως 90% κατά βάρος.

Σε μερικές περιπτώσεις διατροφής πλούσιας σε νάτριο ή σε κλινικά περιστατικά (ορμονικές διαταραχές, λήψη κάποιων φαρμάκων ή κορτιζόνης, προβλήματα κυκλοφορικού συστήματος) το σώμα κατακρατά μεγάλες ποσότητες νερού, αυξάνεται το βάρος και κάποια σημεία πρήζονται. Το πρόβλημα δεν είναι το νερό. Πρέπει να βρείτε το αίτιο και να το αντιμετωπίσετε.