Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Πρόγραμμα δίαιτας
Κατηγορία: Συμβουλές/Ερωτήσεις

Η λέξη δίαιτα έχει ταυτιστεί με μια απότομη και ξαφνική αλλαγή στη διατροφή μας με σκοπό τη γρήγορη απώλεια παραπανίσιων κιλών, τα οποία συνήθως επανέρχονται. Δεν πρέπει να είναι αυτός ο στόχος μας. Καλύτερα να μιλάμε για διατροφή και πρόγραμμα διατροφής αντίστοιχα, αφού αυτό που έχει νόημα είναι η σταδιακή τροποποίηση των διατροφικών μας συνηθειών, μαζί βέβαια με τη σταθερή απώλεια κιλών.

Ένα πρόγραμμα διατροφής λοιπόν πρέπει να :

  • βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένα δεδομένα
  • στηρίζεται στο προσωπικό ιατρικό και κλινικό υπόβαθρο
  • προσαρμόζεται στον τρόπο ζωής και στις συνήθειές μας
  • λαμβάνει υπόψη τα σωματομετρικά και μεταβολικά χαρακτηριστικά μας
  • συμφωνεί με τις αρχές που διέπουν μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή

Οι συνθήκες αυτές είναι αναγκαίες προκειμένου το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθούμε, είτε για απώλεια βάρους (η πιο συνηθισμένη περίπτωση), είτε για αύξηση βάρους ή για λόγους υγείας, να έχει τα αποτελέσματα που προσδοκούμε, να είναι εφαρμόσιμο και λειτουργικό σε βάθος χρόνου, όχι μόνο να μην βλάψει αλλά σαφώς να ωφελήσει την υγεία μας, ενώ παράλληλα να μας εκπαιδεύσει να τρώμε σωστά με τρόπο ώστε να έχουμε μόνιμα αποτελέσματα κι όχι απότομες μεταβολές.

Εφόσον λοιπόν θέλετε να μάθετε να τρέφεστε σωστά και να έχετε το βάρος που επιθυμείτε, απευθυνθείτε σε έναν έμπειρο διαιτολόγο, ο οποίος θα διαμορφώσει το δικό σας, προσωπικό πρόγραμμα διατροφής.

Είναι προφανές ότι οι έτοιμες δίαιτες κάθε είδους είναι απλώς υλικό για να γεμίζουν σελίδες σε περιοδικά. Κάποιες από αυτές, ειδικά εκείνες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα σε ελάχιστο χρόνο, είναι βλαβερές και επικίνδυνες. Δείτε εδώ τι σημαίνει αυτό.

Επίσης, διαβάστε για τη μεσογειακή και την ισογλυκαιμική διατροφή.