Μαριάννα Βλάχου
A
A
A
 
 
 

Γρήγορη διαιτα - Εύκολη διαιτα - Χημική διαιτα
Κατηγορία: Συμβουλές/Ερωτήσεις

Διαιτα των 3 ημερών, διαιτα των 7 ημερών. Χημική διαιτα. Έχουν αποτέλεσμα;

Όλοι οι άνθρωποι με περιττά κιλά έχουν μπει στον πειρασμό να βρουν και να ακολουθήσουν μια δίαιτα γρήγορη κι εύκολη. Μια ειδική κοινωνική περίσταση είναι συχνά μια καλή αφορμή για προσπάθεια απώλειας κιλών και πόντων για να φορέσουμε ένα όμορφο ρούχο ή να δείχνουμε λίγο πιο αδύνατοι. Τι πετυχαίνουμε με τέτοιες επιλογές;

Καταρχήν οι χημικές δίαιτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ειδικές και μόνο περιπτώσεις όπου απαιτείται μια γρήγορη αποτοξίνωση του οργανισμού. Παράδειγμα είναι η προετοιμασία του ασθενούς πριν από μια χειρουργική επέμβαση. Κανένας επιστήμονας δεν μπορεί να συστήσει μια τέτοια δίαιτα απλώς για απώλεια βάρους.

Από την άλλη με μια ματιά σε έντυπα ή το Internet βρίσκονται πολλές δίαιτες που υπόσχονται απώλεια συγκεκριμένων κιλών σε συγκεκριμένες ημέρες. "Χάστε 4 κιλά σε 3 μέρες", "Δίαιτα των 3 ημερών", Δίαιτα της λεμονάδας" και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό.

Μια απορία που πρέπει να σας έρθει στο μυαλό : ας πούμε ότι έχουμε 2 γυναίκες με περιττά κιλά και πολύ διαφορετική σωματοδομή : μια ψηλή, εύσωμη γυναίκα 90 κιλών και μια μικροκαμωμένη 60 κιλών, έστω με τον ίδιο δείκτη μάζας σώματος (BMI). Πόσο λογικό ακούγεται να ακολουθήσουν την ίδια δίαιτα και να έχουν την ίδια απώλεια στο ίδιο χρονικό διάστημα; Το ερώτημα είναι ρητορικό και καταδεικνύει την έλλειψη σοβαρότητας αυτών που διαφημίζουν τέτοιες "μαγικές" δίαιτες.

Αυτές οι περίφημες δίαιτες express αποτελούν κίνδυνο για την υγεία μας. Διαβάστε εδώ.

Είναι επικίνδυνες, μήπως είναι όμως αποτελεσματικές;

Κατηγορηματικά, όχι! Η λογική της απώλειας λίγων κιλών σε ελάχιστες ημέρες είναι απόλυτα βλαπτική και εντελώς αναποτελεσματική.

  • Η έλλειψη ενέργειας προκαλεί άμεσα κόπωση και επηρεάζει σημαντικές λειτουργίες.
  • Η όποια απώλεια εκμηδενίζεται σε ελέχιστες μέρες μετά από την ημέρα - στόχο, αφού η στέρηση σας οδηγεί αμέσως μετά την επίτευξη του στόχου σε υπερβολές και καταχρήσεις.
  • Το σημαντικότερο είναι ότι μακροπρόθεσμα, προκαλούνται σοβαρές βλάβες και δυσλειτουργίες.

Η διατροφή μας είναι σοβαρή υπόθεση. Σεβαστείτε το σώμα σας, μην υποβάλλετε τους εαυτούς σε άσκοπες δοκιμασίες και μην εμπιστεύεστε μάγους και ταχυδακτυλουργούς.